Particulieren
Wij geven juridisch advies en verlenen juridische ondersteuning en bijstand aan particulieren. In beginsel is het zo dat voor alle problemen en vraagstukken geldt, dat het van belang is om in een zo vroeg mogelijk stadium advies en/of ondersteuning te vragen aan het Juridisch Adviesbureau Stemfoort. Een probleem of vraagstuk is namelijk vaak sneller op te lossen (en dus ook minder kostbaar voor u) wanneer het zich nog in een beginstadium bevindt.
Hieronder volgen enkele voorbeelden waarbij wij particulieren regelmatig helpen:
Werk
Hoe vaak mag een tijdelijk contract eigenlijk worden verlengt en wanneer gaat zo’n tijdelijk contract over in een vast contract? Uw werkgever wilt u ontslaan, maar waar zijn nu eigenlijk uw rechten en plichten? U bent ziek of zwanger, maar wat zijn nu eigenlijk uw rechten en plichten? Heeft u recht op een ontslagvergoeding?
Geldzaken (Incasso)
Heeft u geldschulden die uit de hand dreigen te lopen? Heeft u een huurschuld bij de woningbouwvereniging? Heeft u te maken gekregen met een deurwaarder wegens niet betaalde rekeningen? Heeft u geld geleend aan bijvoorbeeld familie/vrienden die niet volgens afspraak het geleende geld aan u terug betalen?
Consumentenkoop
Heeft u iets aan de telefoon of via internet gekocht en heeft u daar spijt van? U heeft iets gekocht wat stuk is gegaan, maar welke garantiebepalingen gelden er? Wat zijn de gevolgen van het accoord gegaan zijn met de algemene voorwaarden op het moment dat u iets gekocht hebt en kunt u daar onderuit?
Politie en Justitie
U wilt aangifte doen en wilt daar graag hulp bij hebben. Of u wilt aangifte doen maar de politie weigert uw aangifte op te nemen en wilt weten wat u daartegen kan doen. U heeft een strafblad en wil graag weten wat de consequenties hiervan zijn op korte en lange termijn.
Familie en Relatie
U wilt scheiden van uw echtgeno(o)t (e), maar hoe moet u dit aanpakken? U en uw partner hebben besloten te gaan scheiden en wilt geholpen worden bij het opstellen van een echtscheidingsconvenant en eventueel ouderschapsplan. Wat zijn de (financiële) gevolgen voor u en uw partner wanneer er een echtscheiding gaat plaatsvinden? Hoe zit het met de partner alimentatie en de kinderalimentatie? U bent in inkomen achteruit gegaan of bent meer voor de kinderen gaan zorgen en wilt weten of het bedrag dat u aan kinderalimentatie betaald nog wel juist is. U wilt gaan samenwonen, maar hoe regelt u de zaken goed? U wilt gaan trouwen, maar is het verstandig dit onder huwelijkse voorwaarden te doen?
Bezwaar, uitkering en toeslagen
U wordt werkeloos maar hoe en waar vraagt u een uitkering aan? Hoe lang ontvangt u een WW uitkering en wat dan? Heeft u recht op een toeslag en op welke toeslag heeft u dan recht? Hoe vraag ik de toeslagen waar ik recht op heb aan? U wilt bezwaar tegen een beslissing van de gemeente aantekenen. U kunt hierbij onder meer denken aan de WOZ aanslag, problemen met Sociale Zaken in verband met bijvoorbeeld een uitkering op grond van de participatiewet (voorheen WWB), de UWV in verband met bijvoorbeeld uw WW uitkering en de Sociale Verzekeringsbank in verband met uw AOW of de kinderbijslag. Uiteraard
Wonen (Huurrecht)
U heeft een probleem met de verhuurder of woningcorporatie, maar hoe lost u dit op? U heeft tijdelijk problemen met het betalen van de hypotheek, maar hoe lost u dit op met de bank? U huurt een huis en de eigenaar weigert noodzakelijk onderhoud te plegen, hoe lost u dit op? U ervaart overlast van uw buren, maar hoe pakt u dit aan? U heeft een huurschuld en wilt hiervoor een oplossing vinden voordat de deurwaarder op de stoep staat.
Overheidsinstanties*
U wilt een overheidsinstantie om een beslissing vragen of bezwaar indienen tegen een beslissing (bijvoorbeeld WOZ) , maar hoe moet u dit aanpakken? Een overheidsinstantie heeft een besluit genomen en u bent het hier niet mee eens en wilt weten wat u hiertegen kunt doen. U bent onheus bejegend door een overheidsinstantie* en wilt een klacht indienen, maar hoe doet u dat?
U kunt hierbij onder meer ook denken aan de vrijwillige jeugdhulpverlening of de door een rechter opgelegde kinderbeschermingsmaatregel, waardoor u met een (gezins)voogd te maken heeft. Ook problemen met contacten die u met de Raad voor de Kinderbescherming heeft wanneer deze onderzoek gaat verrichten of heeft verricht naar de noodzaak van een mogelijke kinderbeschermingsmaatregel vallen hieronder. Het Juridisch Adviesbureau Stemfoort heeft grote affiniteit met problemen op het gebied van de kinderbeschermingsmaatregelen.
* onder meer de gemeente, Sociale Zaken, de SVB, het UWV, de Raad voor de Kinderbescherming, Gecertificeerde instellingen e.d.